fbpx

The New Gospel

Wat zou Jezus prediken mocht hij leven in de 21ste eeuw? Wie zouden zijn volgelingen zijn? En hoe zou de huidige samenleving reageren op de terugkeer van de Zoon van God? Toen het Zuid-Italiaanse Matera in 2019 gekozen werd tot culturele hoofdstad van Europa, vroegen ze theatermaker Milo Rau een stuk te maken over de stad. Zowel bij Pier Paolo Pasolini als Mel Gibson diende de stad als decor voor de verfilming van de kruisiging van Jezus. Dit inspireert Milo Rau om Matera opnieuw als achtergrond te gebruiken voor zijn herinterpretering van het passieverhaal. Deze keer wordt Jezus vertolkt door Yvan Sagnet, een Kameroens politiek activist die opkomt voor de rechten van de illegale arbeiders die in de regio werken als land- en tuinbouwers. Hij preekt er een ‘revolutie van waardigheid’ en wil dat de erbarmelijke omstandigheden van deze moderne slaven drastisch verbeterd worden. 

In The New Gospel verfilmt Milo Rau (artistiek directeur NTGent) op zijn manier het leven van Jezus en werpt hij een blik achter de schermen van de sociale strijd die woedt in de stad. Christelijke mythologie, Europees toerisme, kapitalisme en uitbuiting clashen in deze film over armoede, strijd, geloof en het recht op waardigheid. Wat zijn de christelijke waarden vandaag nog waard in Europa? Voor wie zou Jezus vandaag vechten?

PERS

"He blurs the line between fact and fiction in a way that unsettles and provokes. He doesn’t let you sit back." 

★★★★ - (The Guardian)

"Kameroens activist Yvan Sagnet schittert in zijn doorleefde, atypische vertolking van de nieuwe Messias. De pijnlijke schoonheid van Matera- die schril afsteekt bij de verpauperde leefomstandigheden van de landarbeiders-, de rijke symboliek en knappe soundtrack maken The New Gospel tot een diepmenselijk, pastoraal verhaal dat niemand onberoerd laat." 

- (Mgr. Johan Bonny)

"Rau weet zijn hoofdrolspelers, onzichtbare slachtoffers van moderne slavernij, langzaam te transformeren tot iconen."

★★★ - (De Volkskrant)

Trailer
Regisseur: Milo Rau
Speelduur: 107 min
Taal:
Ondertiteling:
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen