fbpx

Iraq's Invisible Beauty (Q&A met Philippe Van Cauteren & Jurgen Buedts)

Latif al Ani blikt samen met Sahim Omar Kalifa terug op zijn leven en werk. Al Ani's foto's getuigen van een bruisend, vrij en welvarend Irak, lang voor oorlogen het land zouden verwoesten.

Latif al Ani, geboren in 1932 in Baghdad, staat bekend als de 'vader van de Iraakse fotografie'. Hij fotografeert zijn vaderland gedurende 30 jaar, lang voor oorlogen zijn land zullen verscheuren. Zijn foto?s, genomen tijdens de hoogdagen van Irak, tonen een land dat we nog maar zelden gezien hebben. Wanneer Saddam aan de macht komt, moet Al Ani vluchten en stopt hij met fotograferen. In 2015 komt zijn werk terug onder de aandacht nadat hij een prestigieuze prijs wint en een boek uitbrengt. Wanneer hij op 86-jarige leeftijd de Belgisch-Koerdische filmregisseur Sahim Omar Kalifa ontmoet, doorkruisen ze samen zijn verwoeste vaderland, op zoek naar de plekken die hij destijds in beeld bracht. Tijdens deze laatste reis toont hij zijn foto?s aan de Irakezen, die niet kunnen geloven dat het Irak op de foto?s echt heeft bestaan.

We organiseren deze voorstelling samen met Pedrami Gallery in het kader van hun tentoonstelling hanging gardens. Tijdens deze groepstentoonstelling maak je kennis met werken van Salam Ata Sabri, Tarek Shabout, Handam Saray en Sura Moyad Ibrahimi.

Na de film ga je in gesprek met Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK, en filmmaker Jurgen Buedts over de film.

Trailer
Regisseur: Sahim Omar Kalifa, Jurgen Buedts
Speelduur: 94 min
Taal: EN / FR / AR
Ondertiteling: NL / FR
Releasedatum: 2023-05-03
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen