fbpx

3 Classics by Werner Herzog

Vanaf 28 juni kan je ‘Aguirre, der Zorn Gottes’, ‘Fitzcarraldo’ en ‘Kaspar Hauser, Jeder für sich und Gott gegen alle’ (her)ontdekken. Alle films zijn digitaal gerestaureerd.

Werner Herzog weet het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

 
Een legendarische Herzog-film over mannen die hun grenzen verleggen en anderen meeslepen in hun poging tot succes. Klaus Kinski is de onvergetelijke Aguirre, de conquistador die de "gouden stad" El Dorado wil vinden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De rampzalige reis wordt al snel uitzichtloos door extreme hitte, ziekte, honger en onderling conflict.
Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm -, totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker voor, socialiseren?
Peru, begin 20ste eeuw: zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd ‘Fitzcarraldo’, is gek van opera, en in het bijzonder van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Voor hem wil hij, midden in het regenwoud, een operahuis laten bouwen. Om het benodigde geld te verzamelen koopt Fitzcarraldo een kavel voor een rubberplantage en scheept zich in op een stoomboot naar het oerwoud.