fbpx
Beeld: still uit Wild Plants of Palestina (2018) van Alaa Abu Asad

Dag van de Mensenrechten in FOMU: kortfilmprogramma Palestina & Sharing Corner

Op 10 december is De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 75 jaar oud. Mensenrechten vormen de basis van de democratie en dienen als fundament voor vrijheid, rechtvaardigheid en vrede. Maar gelden deze rechten evenredig voor iedereen? Hoe kunnen we spreken over universele vrijheidsrechten wanneer velen nog steeds onvrij zijn en het recht op vrije meningsuiting afbrokkelt?

FOMU nodigt je samen met Kortfilm.be, Lumière Antwerpen, argos en Take over by Us uit om tijdens deze Dag van de Mensenrechten naar het museum te komen voor een aangepast kortfilmprogramma en een Sharing Corner. Toegang is gratis.

Fotografie en visuele kunsten zijn een krachtig medium om onderdrukking en sociale normen in vraag te stellen, te luisteren naar onderbelichte stemmen en zo actief de mensenrechten te verdedigen. Inspelend op de actualiteit presenteert FOMU in samenwerking met Kortfilm.be, argos en Lumière Antwerpen een programma van vier kortfilms over Palestina waarin fotografie en beeldbewustzijn een centrale rol spelen.

Nadien nodigen we je uit in de Sharing Corner & Quiet Corner gehost door Take over by Us. Het is enerzijds een warme ruimte om je gevoelens en persoonlijke verhalen te delen en anderzijds een stille ruimte die rust en reflectie toelaat. Breng een beeld (digitaal of fysiek) mee dat een impact op je heeft of die je doet stilstaan bij wat er vandaag in de wereld gebeurt. Samen nemen we de tijd om te voelen en onszelf de nodige aandacht toe te laten.
Iedereen is welkom om te delen, te luisteren, te schrijven of gewoon te zijn.

Praktische info

  • 14u: Deuren
  • 14u30 – 16u00: Kortfilmprogramma ism Kortfilm.be, Argos en Lumière met welkomstwoord door FOMU-directeur Maartje Stubbe
  • 16u00 – 18u00: Sharing corner door Take Over By Us.

Vrije bijdrage. De inkomsten worden integraal doorgestort aan Human Rights Watch, een van ’s werelds meest toonaangevende, onafhankelijke organisaties die zich inzet voor de bescherming van de mensenrechten over de hele wereld.

Toegang tot de tentoonstellingen is niet inbegrepen bij je bezoek.

KORTFILMS

Scenes of the Occupation from Gaza (1973) van Mustafa Abu Ali

Deze documentairefilm is gemaakt op basis van beelden die een Frans nieuwsteam destijds draaide in Gaza. Door middel van experimentele montagetechnieken produceert filmmaker Mustafa Abu Ali een politiek subversieve film, de enige die gemaakt is door de Palestine Cinema Group en een van de eerste over het bezette gebied in Gaza.

De restauratie van de film gebeurde in samenwerking met KASK School of Arts in Gent. Mustafa Abu Ali wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Palestijnse cinema.

Duur: 22 min.

Scenesofotheoccupationthumb 0
Rubber Coated Steel 2

Rubber Coated Steel (2017) van Lawrence Abu Hamdan

In mei 2014 werden twee ongewapende Palestijnse tieners gedood door Israëlische soldaten op de Westelijke Jordaanoever. Abu Hamdan maakte een audio-analyse om vast te stellen of er rubberen of scherpe kogels werden gebruikt. Via gevisualiseerde geluidsgolven vertelt hij een verhaal over ongelijkheid. De film neemt de stemmen van de slachtoffers niet over, maar probeert hun zwijgen te versterken en vraagt zich af hoe rechten vandaag de dag worden gehoord.

Duur: 22 min.

Wild Plants of Palestine (2018) van Alaa Abu Asad

Deze film is gebaseerd op een fotoboek dat Palestijnse flora en schijnbaar betekenisloze topografische kenmerken van het (postkoloniale) landschap op de Westelijke Jordaanoever documenteert. De film belicht hoe fotografie tegelijkertijd een instrument kan zijn om informatie te verspreiden en te beperken.

Duur: 10 min

Wild plants of palestina still 2
Introduction to the end of an argument still 2

Introduction to the End of an Argument (1990) van Jayce Salloum & Elia Suleiman

Deze montage van archiefmateriaal belicht het vertekende beeld dat we hebben van de Arabische cultuur in het algemeen en van de Intifada in het bijzonder. De film legt de raciale vooroordelen bloot die verborgen zitten in bekende beelden van films als Lawrence of Arabia en nieuwsuitzendingen.

Elia Suleiman is een Palestijnse filmmaker, zijn films hebben al prijzen gewonnen in Cannes en andere grote festivals. Jayce Salloum is een Canadese kunstenaar en fotograaf.

Duur: 41 min