fbpx

The Piano (1993)

De stomme pianiste Ada McGrath wordt uitgehuwelijkt aan Alisdair Stewart, een kolonisator die de plak zwaait in een Nieuw-Zeelandse kustregio. Wanneer Ada arriveert op het verlaten strand met haar dochter Flora en een artisanale vleugelpiano, wacht niemand haar op. Pas een dag later ontmoet ze haar toekomstige echtgenoot, die buurman Baines en heel wat Maori optrommelt om Ada's inboedel doorheen het woud te verhuizen. Tot groot ongenoegen van Ada weigert Alisdair haar geliefde piano mee te nemen en smeedt ze met Baines een plannetje om het instrument weer in handen te krijgen. Hun geheime overeenkomst wordt steeds complexer en intiemer, en blijft niet zonder consequenties.

Met haar victoriaans drama over de rebellerende Ada veroverde regisseur, scenarist en producer Jane Campion de harten van zowel de critici als het publiek, wat haar in 1993 een Gouden Palm opleverde in Cannes. Tot op de dag van vandaag is ze de enige vrouw die de award in de wacht sleepte. Ook werd 'The Piano' voor 8 Oscars genomineerd en won de film uiteindelijk de Oscar voor beste originele scenario (Jane Campion), beste actrice (Holly Hunter) en beste actrice in een bijrol (Anna Paquin, die toen 11 jaar oud was, wat haar de op één na jongste persoon maakt die ooit met een Oscar naar huis ging).

PERS

“Meer dan een kwarteeuw voor 'Portrait de la Jeune Fille en Feu was er 'The Piano'. Het feminisme van Jane Campion, in vorm en inhoud, is meer en vogue dan ooit.” - ★★★★ (De Standaard)

"Wat indruk maakt is de pure, cinematografische kracht die de film uitademt, als een levend, op pellicule gevat organisme." - ★★★★ (Knack Focus)

Trailer
Regisseur: Jane Campion
Speelduur: 121 min
Taal: EN
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2020-07-29
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen