fbpx

THIS IS A SAFE SPACE

Tot en met 13 maart kan je in het FOMU de expo 'Masculinities: liberation through photography' ontdekken. Aanvullend op de expo is er ook een filmluik. Filmjournalist en criticus, curator/programmator en distributeur Niels Putman stelde een kortfilmprogramma samen: THIS IS A SAFE SPACE.

"Every time we kiss we confirm the new world coming," declameert Marlon Riggs in 'Anthem' (1991). Afwijken van de witte heteronormatieve cis mannelijke norm is een vorm van revolutie. Een veilige thuishaven is voor queer personen daarom niet louter een opluchting maar ook een noodzaak.

Is het verbeelden en vieren van queerness inherent politiek? Wat betekent het precies om tot een gemeenschap te horen? Is een "chosen family" een utopie? THIS IS A SAFE SPACE is een kortfilmprogramma dat de noodzaak aan en rekbaarheid van queer plekken en ideeën onderzoekt.

SELECTIE

Safe Space (Mirelle Borra, Duitsland, 2020, 10')

'Safe Space' is samengesteld uit talloze YouTube-clips van ballroom-evenementen uit het begin van de jaren negentig, toen de AIDS epidemie door New York City raasde. De ballroomcultuur werd gecreëerd door trans- en queer personen van kleur als reactie op een samenleving die hun bestaan marginaliseert. De film wordt begeleid door AI-gegenereerde stemmen die ervaringen van LGBTQIA+-vluchtelingen reciteren.

Tracing Utopia (Catarina de Sousa & Nick Tyson, Portugal, 2021, 27')

Een groep tieners bespreekt hun ideeën over een queer utopia. Ze bouwen online veilige ruimtes binnen een populair videospel en creëren een manifest voor een meer gelijke en rechtvaardige wereld waar iedereen hun ware zelf kan zijn.

Adorable (Cheng-Hsu Chung, Verenigd Koninkrijk, 2018, 5')

Een reis van een queer persoon waarin hij zijn seksualiteit en de queer gemeenschap verkent, fantaserend over de vrijheid van genderfluïditeit.

Isn't It a Beautiful World (Joseph Wilson, Vereningd Koninkrijk, 2021, 13')

Queer performers lip-syncen op anonieme getuigenissen terwijl ze verwaarloosde ruimtes verkennen. De vervaging van tijd en plaats creëert een sfeer van het onbekende, maar niet het ongrijpbare. De optredens brengen een maar al te bekend verhaal van eenzaamheid, traumatisering en marginalisering. Maar, zoals de titel al doet vermoeden, is deze filmische wereld er ook een vol mijmeringen van immense, hartverscheurende schoonheid.

+ 1 film TBA

Speelduur: 60 min
Taal:
Ondertiteling:
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen

Speelt vandaag

Geen vertoningen in Lumière Antwerpen

Geen vertoningen in Lumière Antwerpen

Geen vertoningen in Lumière Antwerpen