fbpx

Solaris (1972)

Met Solaris begaf Andrei Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde. De regisseur liet de muziek voor zijn psychologische sciencefictionmeesterwerk maken door componist Eduard Artemyev. Nieuwe restauratie.

Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van het ruimteschip cirkelt om de 'oceaanplaneet' Solaris, die in staat blijkt onbewuste angsten en herinneringen te materialiseren; astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het 'technische exotisme' van de traditionele SF vermijden.

Componist Eduard Artemyev creëerde een elektronisch muzikaal landschap dat subliem het mysterieuze, amorfe landschap van de planeet Solaris reflecteert.

Trailer
Regisseur: Andrei Tarkovsky
Speelduur: 167 min
Taal: RU
Ondertiteling: NL
Releasedatum: 2019-07-31
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen