fbpx

Het Offer (1986)

De laatste film van Andrej Tarkovski won drie prijzen in Cannes. De in Zweden opgenomen film draait om Aleksandr, een voormalig acteur en filosoof die zich tot God richt om alles wat hij lief heeft op te geven en zo een nucleaire oorlog te voorkomen. Nieuwe 4K-restauratie.

Erland Josephson, de bekende Bergman-acteur, is de succesvolle dramaturg Aleksandr, die temidden van vrienden in een buitenhuisje zijn verjaardag viert. Intussen is de Bom gevallen en de Derde Wereldoorlog nakende. Aleksandr lijkt zich als enige bewust van de volle omvang van de ramp; hij besluit zijn bezittingen te offeren om God te smeken het onheil te keren. Af en toe krijgt hij bezoek van de postbode, die lustig Nietzsche-citaten uit zijn mouw schudt.

Tarkovski typeerde de hoofdpersoon als antiheld, denker en eerlijk mens: ?Hij riskeert het gevaar niet begrepen te worden door mensen uit zijn omgeving. Zij beschouwen zijn optreden niet als resoluut, maar als wanhopig en destructief.? De regisseur overleed aan longkanker niet lang nadat de film in Cannes drie prijzen had gewonnen.

Trailer
Regisseur: Andrei Tarkovsky
Speelduur: 149 min
Taal: SV
Ondertiteling: NL
Releasedatum:
Kijkwijzer:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen