fbpx

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles - HER VOICE

‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ is de beste film aller tijden. Zo blijkt althans uit een tienjaarlijkse bevraging door Brits filmmagazine Sight & Sound bij meer dan 1600 filmexperts en -professionals. Chantal Akerman staat in cinefiele kringen al langer bekend als één van de beste regisseurs van de wereld, maar eerder deze maand viel de Brusselse cineaste een van de grootste eren mogelijk te beurt. Door de resultaten van deze bevraging komt ze in een lijstje terecht met niemand minder dan Orson Welles en Alfred Hitchcock, die met ‘Citizen Kane’ en ‘Vertigo’ de twee vorige laureaten waren.

De film volgt drie dagen in het leven van Jeanne Dielman, een alleenstaande moeder die de eindjes tracht aaneen te knopen door iedere dag, tijdens de schooluren, een andere man op haar kamer te ontvangen. Haar verder banale leven kent een uitgemeten structuur. Al haar dagen volgen hetzelfde patroon en elke taak handelt ze op haar eigen afstandelijke manier af. Tot er iets verandert en het ritme van haar leven wordt doorbroken.

Deze film wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Her Voice - Echoes of Chantal Akerman in het FOMU – Fotomuseum. De groepstentoonstelling brengt nieuw en recent werk samen van zeven internationale kunstenaars, geïnspireerd door de Belgische filmmaker Chantal Akerman.

Trailer
Regisseur: Chantal Akerman
Speelduur: 202 min
Taal: FR
Ondertiteling: NL
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen