fbpx

Thank God for the Gift | Q&A 3 april

‘Thank God for the Gift’ vertelt het verhaal van een van de meest opmerkelijke figuren in de recente Belgische kunstgeschiedenis: Jan Hoet. De film werpt niet alleen een blik op zijn bijzondere carrière als vooraanstaande curator, maar ook op zijn flamboyante persoonlijkheid. Een gedreven man met een onverzadigbare passie voor kunst, radicaal in zijn eerlijkheid en vastberaden in zijn streven naar totale intellectuele en emotionele vrijheid. Hij haalde kunst uit het museum en bracht het naar de mens. We volgen het pad van een onzekere jongeman die uitgroeit tot een controversiële pionier in de kunstwereld, met grote successen en veel lof, maar ook een stortvloed aan kritiek.


De vertoning wordt gevolgd door een nagesprek met regisseur Luc Vrydaghs en Marianne Hoet, gemodereerd door Piet Piryns. Bestel je tickets hier.

Luc Vrydaghs begon zijn carrière als documentairemaker in 2002 met de serie GAS STATION. De serie werd vertoond op het Documentary Fortnight 2007 in het MOMA in New York en op tal van andere festivals, waarbij het de Zilveren Award won op het Biarritz FIPA-festival. In 2012 maakte hij een documentaire over een oude begrafenisondernemer genaamd F. DENEYER. Daarnaast regisseerde hij de persoonlijke reisdocumentaire series MADAGASCAR en NICARAGUA. Vervolgens werkte hij meerdere jaren aan de reeks BARBERSHOP. In 2019 creëerde hij voor Canvas ON THE ROAD ZONDER JACK, waarbij hij met een oude Chevrolet de Verenigde Staten doorkruiste van Miami tot Seattle.

Marianne Hoet, dochter van, is een prominente figuur in de kunstwereld. Ze heeft een nauwe band met vele kunstenaars. Ooit droeg Royden Rabinowitch het schilderij ‘To Marianne’ aan haar op. Als passievolle liefhebber van kunst en cultuur, vervult Marianne Hoet een sleutelrol als Head of Business Development en Deputy Chairwoman bij Phillips, een internationaal veilinghuis dat gespecialiseerd is in hedendaagse kunst en design.

Piet Piryns begon zijn journalistieke carrière als duo met Herman de Coninck bij Humo, verhuisde daarna naar Amsterdam waar hij redacteur werd van Vrij Nederland, keerde terug naar Vlaanderen om hoofdredacteur van De Morgen te worden, en beëindigde zijn loopbaan bij Knack. Samen met Herman de Coninck stond hij ook aan de wieg van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ooit begon het als jonge jongen allemaal met cabaret “Rommelpot”, waarvan hij de oprichter en bezieler was. Daarnaast trad hij op als interviewer en spreekstalmeester bij tal van literaire evenementen, zoals Saint-Amour en de Donderdagen van de poëzie in het Antwerpse Letterenhuis. Hij is sinds jaar en dag ook de vaste presentator van De Nacht van de Poëzie in Utrecht.